Törökország - Érdekességek

2500 éves női szobrot tártak fel Izmir közelében

2500 éves női szobrot tártak fel Izmir közelében
A késő hellenisztikus korból származó, tehát nagyjából 2500 éves korú, női alakot ábrázoló szobor került a felszínre egy Izmir város közelében folytatott ásatás során.
Serdar Aynek, a Trakya Egyetem Régészeti Tanszékének docense, az ásatások vezetője elmondta: a most előkerült 2500 éves, fejetlen, öltözött szobrot az izmiri városfalba temetve találták meg. A lelet a maga 2 méteres méretével a késő hellenisztikus időszak nagyszerűségét és gazdagságát tükrözi. Szakértők szerint a szobor által megformált nő annak idején a város irányításában vett részt, a felfedezés pedig azt bizonyítja, hogy a nőknek több ezer évvel ezelőtt jelentős szerepük volt a társadalomban. A női vezetőkről készült szobrok ezért a munka és a társadalom összekapcsolódását jelentik.

Izmir Múzeum, Törökország

A 2500 éves szobor az Izmir Múzeumban kerül kiállításra

A török Kulturális és Turisztikai Minisztérium már 22 éve folytat ásatásokat több régészeti csoport bevonásával, többek között Izmir közelében is, ahol legutóbb ezt a női szobrot megtalálták. A lelet a már korábban feltárt szobrokhoz hasonlóan az Izmir Múzeumba küldték, hogy a kiállítások alkalmával a látogatók is megcsodálhassák őket.

Fotó: Wiki Commons, User:Quintucket

-W-