Törökország - Érdekességek

Az Orient Express szeptember elején befutott Törökország fővárosába

Az Orient Express szeptember elején befutott Törökország fővárosába
A legendás Orient Express nevet viselő vonat egész évben járja a Párizs és Velence közötti utat, de egy évben csak egyszer tesz kitérőt Törökország felé. Idén erre szeptember 5-én került sor.
90 utassal a "fedélzetén" augusztus 30-án hagyta el Párizst a legendás Orient Express, hogy egy isztambuli kitérővel végül Velencében érkezzen meg végállomásához. A szerelvény a francia főváros és az olasz város közötti távolságot egész évben rendszeresen megteszi, de csak egyetlen olyan alkalom van évente, hogy Törökországot is útba ejtse. A vonat a különleges útja során Budapest és Bukarest érintésével érkezett Isztambulba, ahol két napot töltött, majd tovább indult Velence irányába. Az Orient Express új-zélandi, egyesült államokbeli, japán, német és francia utasai fejenként nagyjából 7 ezer eurót fizettek a nem mindennapi útért, mely költség az étkezést is tartalmazta.

Az Orient Express Törökországba érkezett

Csupán egyszer egy évben látogat el az Orient Express Törökországba

Az Orient Express az első, Európát átszelő útjára 1883. október 4-én indult Várna kikötőjéből Párizsba. 129 éves történelme alatt a vonat utasai között olyan híres személyek is megfordultak, mint Mata Hari, Václav Havel, Marlene Dietrich, vagy éppen Agatha Christie, aki könyvet is írt a legendás járműről.

-W-