Törökország - Érdekességek

Együnk törökül – nem fogjuk megbánni!

Együnk törökül – nem fogjuk megbánni!
Minden külföldre utazás alkalmával érdemes felfedezni a helyi jellegzetességeket – hiszen ettől gyarapodik a tudásunk és ismerkedünk meg az ország lakóinak ízlésével, kedvenceivel. A török ételekbe már itthon is belekóstolhatunk, de az eredetieket egyenesen javallott kipróbálni!
Török tenger, török hangulat és ételek – a három egyben tökéletes, ezért ha csak tehetjük, kóstoljuk végig a helyi finomságokat!

Az étkezéseket Törökországban többnyire előétel vezeti be, melynek neve mezes. A választék igen széles, zöldségektől kezdve a sajtokon át a töltött szőlőlevelekig és grillezett halfalatokig. Ki-ki a maga ízlése szerint választhat és eszegethet, amíg meg nem hozzák a főételt.


Török kebab
A török kebab nagyon népszerű és számos fajtája van

A török főételekkel alighanem Magyarországon is ismerkedhettünk már, hiszen számos étkezde hívogatja a vendégeket hazánkban is.

Ki kell próbálni azonban a helyben készített jellegzetességeket! A kebab neve nem hangzik idegenül – ez az egyik legfinomabb török kedvenc, amely lényegében fasírt, különlegesen fűszerezve, más-más húsból készítve.

A török pizza is ismerős lehet, a lahmakun – különféle feltéttel kérhető, finom, vékony tészta adja az alapját. A húsgolyó, vagyis a kofte szintén közkedvelt étel, ám az említettek mind igen telítő fogásnak számítanak.

Nem feltétlenül kell azonban ennyire kiadósat ennünk, ha nem kívánjuk – a török levesfajták is nagyon vonzóak lehetnek, sőt. Érdemes is megkóstolni őket! Jellemzőjük a fűszeresség, amely azonban egyedi ízt kölcsönöz nekik. Elcsábulhatunk még Törökországban halra, valamint a tengeri herkentyűkre. Megéri!

Török baklava
A jellegzetes török baklava
 

A menü végéről általában nem hiányzik a desszert, amely ebben az országban bővelkedik mézben, cukorban és mandulában. Gondoljunk csak a baklavára! 

A török ételekhez remek választás a híres török kávé vagy tea, de a joghurtszerű ayran is. Intenzív ízük van a gyümölcsleveknek.

Ne hagyjuk ki az innivalókat – ha valami igazán finommal szeretnénk leöblíteni az ételt, vagy koccintanánk, jellegzetes török ital a szőlőből készült és ánizzsal kombinált raki - de a borokat is érdemes kipróbálni.

Jó étvágyat!

B.A.