Törökország - Érdekességek

Ez Isztambul egyik legkülönösebb helye

Ez Isztambul egyik legkülönösebb helye

Ha a török fővárosban járunk, gyakran a legismertebb látványosságokhoz jutunk el. Vannak azonban olyan helyek is, melyeknek különös atmoszférája és építészete is vonzó. Ilyen a víztározó, avagy az Elsüllyedt Palota is.

Isztambul legnevezetesebb épületei közé tartozik az Elsüllyedt Palota vagy Bazilika Ciszterna néven emlegetett látványosság.

Az épület a bizánci korszak egyik legizgalmasabb történelmi helyszíne. Egykoron Isztambulban több száz víztározó működött, ezek most is megtalálhatók a város alatt.
 
A híres Medusza-fej az Elsüllyedt Paltoa egyik jellegzetessége
A híres Medusza-fej az Elsüllyedt Paltoa egyik jellegzetessége
 
A belvárosiak közé tartozik, nem messze fekszik a Hagia Sophia székesegyháztól.532-ben, I. Justinianus császár építtette.

A terem mérete 143-szor 54 méter, márvány oszlopai száma 336, melyek egyenként meghaladják a 8 métert is. Két oszlop nehezedik egy Medusza fejre, amely az ókori görög szörnyet mintázza. Hogy ezek a kőfejek honnan származnak, máig nem ismert.

A gyönyörű oszlopok tetején korinthoszi oszlopfő látható. Mindez arra enged következtetni – a Medusza fejekkel együtt -, hogy a törökök annak idején az Elsüllyedt Palota építéséhez régebbi épületek bontásából szereztek anyagot, s leginkább kőanyagként használták őket, művészeti értékük kevésbé volt lényeges.
 
Különös atomoszféra lengi be a Ciszterna Bazilika területét
Különös atomoszféra lengi be a Ciszterna Bazilika területét

A terem 4 méter széles falakkal büszkélkedhet. Különlegességük, hogy a falak vízálló malterral lettek befedve.

A vizet az isztambuli építészek az ókori vízvezetéken vezették be a városba, az attól 20 kilométerre levő belgrádi erdőből.

A Ciszterna Bazilikát az Isztambuli Városi Múzeum 1985-ben állíttatta helyre, s 1987 szeptembere óta látogatható azok számára, akik szeretnék átérezni e különös épület hangulatát.

B.A.