Törökország - Érdekességek

Hagia sophia, az isteni bölcsesség temploma

Hagia sophia, az isteni bölcsesség temploma

A Hagia Sophia egy bizánci építésű, hajdan ortodox bazilika Isztambulban, a város egyik legismertebb nevezetessége, napjainkban múzeumként látogatható.

A korabeli világban állítólag nem volt hozzá fogható méretű templom, ez az épület az első képviselője a speciális bizánci arhitektúrának. Építészetileg talán úgy lehetne jellemezni, mint az építése idején ismert összes építészeti elem tökéletes szintézise. A templom különlegessége a többszörös kupolamegoldás.

 

belül

A Hagia Sophia lenyűgöző belső tere

 

A templomban több nevezetesség is található, ilyen például a keleti oldalánál a padozaton egy padlódarab, melyet különleges kövekből raktak ki. Ezt a padlórészt nevezik a "világ köldökének", az ezzel egyidős leírások szerint ezen koronázták a bizánci császárokat. Régebbi leírások szerint öriztek itt darabot Krisztus keresztjéből is, de vannak utalások arra is, hogy itt tartották Mária leplét, illetve a lándzsa hegyét, amely megsebezte Krisztust. Sajnos idővel a legtöbb kegytárgynak nyoma veszett, a fosztogatásoknak, és a velencei hódításnak köszönhetően.

 

kapu

Az impozáns Császár-kapu

 

A templom egy másik érdekessége az "izzadó oszlop", Nevét onnan kapta, hogy a kőzet az alatta található víztározóból folyamatosan vizet szív fel, amely az oszlop oldalán ütközik ki. A hiedelem szerint aki megérinti az oszlopot, annak teljesül a kívánsága, épp ezért lehetséges, hogy a másfél évezred során folyamatosan megérintett részén, a bronzbevonaton már lyuk keletkezett. A bazilika mellett síremlékek is találhatóak, itt nyugszik például II. Szelim, de I. Musztafa is. Az épület restaurálása szinte megépülése óta folyamatos, hiszen gyakoriak a földrengések.

 

 

-TKL-