Törökország - Érdekességek

Hogyan főzzük a török kávét?

Hogyan főzzük a török kávét?
Egykor, amikor az élet még lassúbb tempóban zajlott, mindennek megadták a módját – a kávéfőzésnek is. A török kávé elkészítése valóságos rituálénak számított – nagyon sokan szeretik és isszák ma is, de vajon tudjuk-e, hogyan kell elkészíteni?
A török kávé fogyasztása az Oszmán Birodalomból ered. Manapság csak elvétve találunk a kávézókban törökösen készített kávét. Otthon is csak kevesen főzik, noha a Vajdaságban még ma is nagy divatja van a törökös kávénak.

Ezt a hagyományos kávékülönlegességet másként kell elkészíteni, mint a mai, gyors fajtákat.

 
A török kávé elkészítése igazi kis rituálé
A török kávé elkészítése igazi kis rituálé

Valódi szertartás megcsinálni, de nem kerül olyan sok időbe. Lényege, hogy a vizet speciális, nyeles kávéfőző edényben (dzsezvában) teszik fel főni, s már ekkor hozzáadják a cukrot.

Hogy mennyi cukrot és mennyi kávét teszünk a dzsezvába, az attól függ, mekkora adagot akarunk készíteni és mekkora az edény. Közepes méretűbe például, ami nagyjából 1,5 decis, egy púposra hagyott teáskanál kávé szükségeltetik.

A cukros vizet tehát feltesszük főzni, majd forráskor levesszük a tűzről és belerakjuk a kávét – de forrás előtt is beletehetjük. Kardamom magot szintén rakhatunk a kávéba.

Keverjük meg a kávét, majd tegyük vissza a tűzhelyre és várjuk meg, amíg ismét felforr – vigyázzunk, mert könnyen kifuthat! -, majd töltsük ki a kávé nagyjából harmadát a csészékbe, elosztva.

A többit újraforralhatjuk és úgy töltsük a maradékot is a csészékbe, így tökéletesen habos lesz a kávénk.

Fontos, hogy fogyasztás előtt várjunk egy kicsit, míg a zacc leülepedik a csésze aljára. Ne keverjük meg kanállal és ne tegyünk bele tejet – nincs rá szükség. Fahéjjal viszont egy kicsit megszórhatjuk a kávét.

A zaccot természetesen nem kell meginni.

B.A.