Törökország - Érdekességek

Így készítsünk török baklavát

Így készítsünk török baklavát
A baklava, mint azt már a török éttermekben is megtapasztalhattuk, egy nagyon édes és rendkívül jóízű sütemény. Ám nemcsak a városban kóstolhatjuk meg. Magunk is el tudjuk készíteni ezt a török finomságot.
Az eredeti baklava dióval készül és a törökök egyik kedvenc süteménye. Szerencsére, mi magunk is elkészíthetjük, ha megkívánjuk ezt az édes és különleges ízű finomságot.

A baklavához az alábbi hozzávalók szükségesek:

40 darab réteslap; 40 dkg darált dió; 25 dkg teavaj; 1 tojás fehérje; cukor (amennyit szeretünk).

 
A török baklava otthon is elkészíthető
A török baklava otthon is elkészíthető


A szirup összetevői: 3 bögrényi víz; 3 bögrényi barna cukor; 1 citrom kifacsart leve.

Hogy készül a török baklava?

Vajazzunk ki egy kissé magasabb szélű sütőtepsit. Kezdjük bele rakosgatni a rétegeket. Terítsünk le 2 darab réteslapot, kenjünk meg az előzőleg megolvasztott teavajjal. Fektessünk rá újabb 2 darab réteslapot, vajazzuk meg, majd haladjunk tovább a 20. rétegig.

Ha a tetejére értünk, a réteslapot szórjuk meg darált dióval. Cukrozzuk meg ízlés szerint. A lapokat rakosgassuk tovább, ahogyan eddig, megvajazva 2 laponként.

Amikor lefektettük az utolsó lapot is, a baklava tetejét kenjünk át tojásfehérjével.

Végül vagdossuk be a tésztát, háromszög- vagy vékony téglalap formájúra (sülve már nehéz lenne vágni, ezért kell előre megcsinálni).

Tegyük a süteményt előmelegített sütőbe. A tradícionálisban sül meg egyébként a legjobban. Nagyjából 35-45 percig süssük, figyelve, hogy túlságosan hamar ne pirulhasson meg.

A sütési időt használjuk ki arra, hogy szirupot készítsünk. Főzzük össze a vizet, a citromlevet és a cukrot. A kész süteményt locsoljuk meg a sziruppal.

Érdemes egy estére hűtőszekrényben is hűteni a süteményt, de nem nélkülözhetetlen.

B.A.