Törökország - Érdekességek

Törököknek köszönhetjük a tulipánokat

Törököknek köszönhetjük a tulipánokat
Csatát vesztettünk, de virágot szereztünk. Manapság hazánkban is szemet gyönyörködtetően pompáznak a csodás tulipánok, a legváltozatosabb színekben – de tudtuk-e, hogy a törököktől származik?
Tavasszal a jácint és a nárcisz mellett a tulipánok látványának örülhetünk a legjobban. Nagy kár lenne, ha nem gyönyörködhetnénk bennük.
Pedig nem sokon múlott, hogy ne ismerjük meg őket közelebbről.

Ez a mutatós, vidám virág paradox módon egy tragikus eseményhez kötődően lett ismert és népszerű a magyarok körében: hazánk legyőzője, II. Szulejmán császár terjesztette el nálunk a tulipánt, csakúgy, ahogy Európa egyéb részein. Az a II. Szulejmán, aki a mohácsi csata során győzelmet aratott a magyarok felett.


tulipanfold_nagy_vagott
A gyönyörű tulipánokat valójában a törököknek köszönhetjük


A nemesített tulipánt a törökök termesztették elsőnek. S bizony, az 1600-as években ennek a szépséges virágnak jóval borsosabb ára is volt, mint ma! Egy tulipánhagyma olyan sokat kóstált, hogy napjainkban 10 tonnányi sajtot adnának érte.

A tulipán név egyébként a perzsa toliban szóból alakult ki, amely egy népszerű fejfedő az iszlám világban. A virág ugyanis alakját tekintve emlékeztetett rá. A vadon élő tulipán fajok ma is Közép-Ázsiában élnek, de őshonosnak számítanak Európában, a Közel- és a Távol-Keleten, valamint Észak-Afrikában is.

B.A.

Forrás:

Tulipánvilág.hu – Vista.hu