Törökország - Érdekességek

Törökország csodája – Pamukkale

A világ egyik ritka természeti csodája 20 kilométerre található Denizli városától és a turisták egyik közkedvelt célpontja.

Pamukkale

A pamukkale szó szerint gyapotvárat jelent. A legenda szerint II. Euménosz pergamoni király lánya egyszer megbetegedett és az orvosok nem tudták, hogy mi baja lehet. A király úgy döntött, hogy jutalmat ajánl fel annak, aki megtalálja a gyógyírt. Egy idős orvos azt tanácsolta a királynak, hogy vigye el lányát a közeli hegyre, ugyanis gyógyító hatása van a forrásnak, ami ott található. Azt javasolta, hogy a lány igyon és fürödjön meg a vízben. A király lánya végül meggyógyult, Euménosz pedig várost építetett a helyre fürdőkkel.

Pamukkale-Tours

Napjainkban a Pamukkale az UNESCO Világörökség részét képezni. Ez a természeti képződmény hófehér mészkőmedencékből áll, mely a föld alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag. Ez a csodálatos hely a modern gyógyturizmus egyik legkedveltebb helye lett. Több intézkedést is tettek a védelmében. Nem szabad csak kijelölt útvonalon haladni, csak meghatározott medencékben lehet fürdeni és a cipőt is kötelező levenni.
 
 

N.O.