Törökország - Érdekességek

Törökország szobrai: Nemrut-hegy

Törökország szobrai: Nemrut-hegy

Törökország dél-keleti részén fekszik egy hegy, mely 1987 óta részét képezi a Világörökségeknek. Érdekes azonban, hogy nem a természeti értékei miatt.

Nemrut hegy

A Nemrut egy 2134 méter magas hegy Adiyaman város közelében. Hogy miért is híres? Napjainkra nem sok maradt belőle, de egykor, körülbelül kétezer évvel ezelőtt csillagászati és vallási szertartásoknak adott otthont. Ennek emlékét pedig perzsa és görög istenek szobrai őrzik. Ez a hely egyébként a világ legnagyobb szabadtéri múzeumaként szolgál.


 Nemrut hegy


A híres területet 1881-ben fedezte fel, Karl Sester, német mérnök. A történet szerint a hegy Antiochus I. Theus, az ókori kommagéné királyság uralkodójának sírdombja. Érdekesség azonban, hogy a mai nem találták meg a sírt. A Nemruton több lefejezett szobor is hever. Az ókorban hatalmas szobrok álltak, melyek az uralkodót, oroszlánokat és sasokat formáztak. Ráadásul görög, örmény, illetve iráni istenek szobormaradványaival is találkozhatunk, melyeknek mindegyiknek eltávolították a fejüket. Sok turista úgy tartja, hogy a napkelte és a napnyugta ezen a helyen, a világon a legszebb. Általában a tavaszi és a nyári hónapokban látogatják a legtöbben.

 
N.O.