Törökország hírek

A törökök majszolják a magyar marhát

A törökök majszolják a magyar marhát
Több állatot tartanak itthon a gazdák, de a magyaroknál jóval több hazai marhahúst fogyasztanak a törökök és a szlovének. A multinacionális cégek kevésbé vásárolják a marhát nálunk.
Tavaly 18 ezerrel több szarvasmarha legelészett a hazai területeken, mint egy esztendővel korábban – mégis, a több mint 800 ezer állat jelenléte ellenére meghökkentően kevés marhahúst esznek a magyarok. Csak évi három kilót.

marhahus
Keveset esznek a magyarok a marhából

Annál többet fogyasztanak a törökök és a szlovének. Miközben a magyar multicégek nem nagyon keresik a marhahúst, a kiváló minőségű étket külföldön viszik, mint a cukrot. Jó áron veszik meg,  ugyanis itthon fele annyit sem adnak a marhahúsért a beszerzők, mint külföldön.

Egyébként nemcsak a húshasznú marhákból tartanak itthon többet a gazdák, hanem a tejhasznúakból is, noha a tejtermelés sem igazán éri meg manapság - kevesebbet kapnak a gazdák egy kiló nyers tejért ma, mint az előző évben.

A Magyarországon előállított marhahús 95 százaléka tehát nem a magyar asztalokra kerül, hanem többségét a szlovének és a törökök eszik meg, akiknek a jelek szerint sokkal jobban ízlik a magyar marha, mint a hazaiaknak.  A magyarok annyira kevés marhahúst fogyasztanak, hogy az lassan vetekszik a halfogyasztásukkal – amiből híresen kis mennyiség kerül itthon a tányérokba.

Forrás: agroinform.com

Fotó: predatornutrition.com - earthtimes.org

B.A.