Törökország hírek

Ha nyitni akarunk a török piac felé…

Ha nyitni akarunk a török piac felé…

Mivel a magyar és a török kapcsolatok fellendülőben vannak, a hazai vállalatoknak megéri elgondolkodni a törökországi nyitáson. Mit érdemes azonban tudni, mielőtt belevágunk?

Magyarország és Törökország között fellendülő gazdasági kapcsolat van: kölcsönös az érdeklődés a másik piaca iránt. Sok török cég szeretne befektetni hazánkban, de egyes magyar vállalatok is nyitnának Törökország felé.

Mielőtt a nyitást meglépnénk, érdemes elgondolkodni néhány fontos tényen. Mik ezek?

-Olyan termékekkel vagy szolgáltatásokkal érdemes a török piacon próbálkozni, amelyek innovatívak – s nem terjedtek el bizonyos szektorokban náluk.

-A szállítási-, cégalapítási- és ottani működési költségekben lehetnek komoly eltérések hazánkhoz képest, ezért ennek nem árt alaposan utánajárni.

Ha fontos a törökországi nyitás, érdemes pár dolgot megjegyeznünk
Ha fontos a törökországi nyitás, érdemes pár dolgot megjegyeznünk

-Török partnerrel sokkal könnyebb meghódítani az ottani piacot, ezért érdemes török cégen keresztül próbálkozni. Főleg, mert a számukra idegen dolgoktól a törökök tartanak.

-Fontosak a személyes kapcsolatok is, ezért aki a török piacra szeretne betörni, jól teszi, ha már Magyarországon elkezd kapcsolatépítő eseményekre járni.

-Üzleti találkozókat legalább 1-2 héttel korábban egyeztetni kell. Ne az ünnepek környékére szervezzük, a törökök ugyanis, főleg a Ramadan alatt nehezen elérhetők.

-Törökországban lassabban folynak a dolgok, ezért érdemes felkészülni arra, hogy egy döntéshozatal előtt hónapok telhetnek el.

-Mielőtt megköttetik egy üzlet, célszerű előtte ismét átbeszélni minden pontot és a részleteket beleírni a szerződésbe, hogy ne legyenek később félreértések.

-Az üzleti tárgyalásokon ajánlott bizonyos témákat előhozni, mivel ezek a török emberek számára igen fontosak. Ilyen a család, melyről szívesen beszélnek akár üzleti vacsorán is. Vagy az, ha megjegyzünk és elmondunk pár török szót, mondatot. Azt pedig értelemszerűen ne hozzuk fel témába, mit vétettek a törökök a magyarok ellen a történelem során…

Forrás: dbh-group.com

Fotó: www.instagram.com/turkey_home/

B.A.