Törökország hírek

Hobbikertekkel élik túl a törökök

Hobbikertekkel élik túl a törökök
A nagyvárost bizony meg lehet unni időnként, még akkor is, ha a mindennapokban szeretjük a nyüzsgést. A törökök is így vannak ezzel: Isztambul túlzsúfolt, ezért egyre többen élvezik hobbikertjüket a külvárosban.
Régi és gyönyörű, de már alig lehet talpalatnyi helyet találni benne: ez ma Isztambul. Annyi lakópark és bevásárlóközpont épült itt az utóbbi évtizedekben, hogy lassan alig marad zöld. A lakosság számának növekedése következtében az isztambuliak kénytelenek voltak csökkenteni a növényzettel borított területek számát. Nemcsak a parkokból lett kevesebb.

Régen a belvárosi konyhakertekből is éltek a lakosok, évszázadokon át termesztettek bennük zöldségeket. Ma erre aligha van lehetőség, maradt azonban Isztambul határában hely: ezeket bőségesen ki is használják a törökök.


torokhobbikertek_nagy_vagott
Az isztambuliak számára ezek a kiskertek igazi felüdülést jelentenek

Hobbikert parkokat hoztak létre, melyekben mindenki kedvére ültetheti a maga választotta zöldségeket. A helyi kis kertek neve bostan, akik pedig művelik ezeket, a bostancik. 

A kis kertek nagyon régi múltra tekintenek vissza, már az ötödik században léteztek a Konstantinápolyt körülvevő fal mentén, gabonát is termesztettek rajtuk. Az Oszmán Birodalom idején elkezdett duzzadni a lakosság, s egyre több lett a kert is. A bostancikat igazi kertmestereknek tartották. A Boszporusz mindkét partján tevékenykedtek, csaknem 12 négyzetkilométeren. 

Ma sajnos jóval kevesebb a rendelkezésre álló terület, de szerencsére maradt még a kertekből. Sokan – köztük a környezetvédők – küzdenek azért, hogy minél több megmaradhasson ezekből a zöld területekből. Különösen, hogy egy évezredes hagyomány megőrzése forog kockán.

A lakosokon nem múlik, ugyanis igen sokan vannak, akik szívesen járnak ki hetente többször is hobbikertjükbe, átküzdve magukat a városi forgalmon. Isztambul külső városrészei benépesülnek ilyenkor. Ma már igazi hobbikert-parkok alakultak ki, a parcellákat bérelni is lehet. Természetesen a parkhoz kávézó, mosdók, játszótér is tartozik, sőt biztonsági szolgálat is védi a kertészkedők nyugalmát.

Fotó: citylab.com - destinationtips.com

B.A.