Törökország hírek

Isztambul kulturális helyszínei a leglátogatottabbak egész Törökországban

Isztambul kulturális helyszínei a leglátogatottabbak egész Törökországban
Törökország kulturális és történelmi helyszínei közül az isztambuli Topkapi Palotát és a Hagia Sophia Múzeumot látogatták meg a legtöbben az év első hat hónapjában, ami 3 milliónál is több vendéget jelent.
Sorrendben az isztambuli Topkapi Palota, a szintén isztambuli Hagia Sophia Múzeum és az izmiri Ephesus áll a leglátogatottabb törökországi kulturális helyszínek dobogójának három fokán - áll az év első hat hónapját magába foglaló felmérés eredményében, melyet a török Kulturális és Turisztikai Minisztérium ismertetett. A jelentés szerint az 1478-ban épült Topkapi Palota az év első felében több mint másfél millió látogatót vonzott, ez pedig 24 millió lírát is meghaladó bevételt jelent. A palota szeráj részére (a Haremre) több mint 360 ezren voltak kíváncsiak, ez pedig 4,6 millió lírával emelte a bevételt.

Topkapi Palota, Isztambul

Az isztambuli Topkapi Palota Törökország leglátogatottabb kulturális helyszíne

Isztambul második leglátogatottabb helyszínét, az 1475 éves Hagia Sophia Múzeumot másfél milliónál is többen keresték fel, összesen 26 millió lírást hagyva a pénztárnál. Az izmiri Ephesust, a legnépszerűbb helyszínek harmadik helyezettjét 800 ezren látogatták meg, ami 16 millió lírás bevételnek felel meg.

A török Kulturális és Turisztikai Minisztérium által kezelt összesen 189 múzeumot és 131 történelmi helyszínt június végéig csaknem 13 millióan keresték fel, mely összesen 1,08 milliárd lírás bevételt hozott a konyhára.

-W-