Törökország hírek

Ritka vulkáni képződmények szolgálnak turistalátványosságként Törökországban

Ritka vulkáni képződmények szolgálnak turistalátványosságként Törökországban
80 millió éves lávaoszlopokat tekinthetnek meg azok, akik ellátogatnak a Fekete-tenger partjára, a törökországi Bartin városának közelébe.
A Fekete-tenger partjánál, 17 km-re Bartin városától, az apró Güzelcehisar falu közelében 80 millió éves lávaoszlopok nyújt páratlan célpontot az idegenforgalom számára. A képződmény érdekessége, hogy szimmetrikus struktúra jellemzi, mely a vulkánokból kiömlő láva kristályosodásának eredményeként jött létre. A Güzelcehisar 1 km hosszúságú partszakaszán elhelyezkedő lávaoszlopok szélessége 50 és 100 cm közötti, hosszuk pedig meghaladja az 50 métert. Hasonló természeti csoda csak Észak-Írországban, Skóciában és Kaliforniában található, és már mindegyik helyen természeti örökség védelme alá vették őket.

Güzelcehisar - a 80 millió éves lávaoszlopok otthona

Noha a lávaoszlopokat évről-évre egyre többen keresik fel, mégis viszonylag ismeretlen helynek számít a turisták körében. Bartin Idegenforgalmi és Kulturális Igazgatósága ezért egy új projekt elindítását tervezi, mellyel Güzelcehisar és a lávaoszlopok hírét terjesztenék, amitől a látogatók számának növekedését remélik majd.

Kép és videó forrása: YouTube (közzétette: ziyasen1964)

-W-