Törökország hírek

Tízezrével kerültek elő leletek egy törökországi alagútépítés során

Tízezrével kerültek elő leletek egy törökországi alagútépítés során
Már a negyvenezret is elérte azoknak a leleteknek a száma, melyek a Boszporusz alatti alagút építése közben kerültek felszínre Törökországban.
A Boszporusz alatti Marmaray nevet viselő alagút nyomvonalának környékén 2004 óta folynak feltárások. Zeynep Kalkan, az Isztambuli Régészeti Múzeum igazgatója szerint a leletmentő ásatások 90 százalékát már elvégezték, melynek során Isztambul városának 8500 éves történelmének szinte minden korszakából találtak valamit. Előkerültek például csontvázak, templomromok, de még lábnyomokat is, valamint csaknem egymillió darab cserépedény is. A 4. század idején épült kikötőben végzett ásatások alkalmával 36 hajóroncs is napvilágra került, melyek még valamikor az 5. és 11. század között süllyedtek el.

A Boszporusz alatti Marmaray alagút környékéről tízezrével ekrültek elő a leletek.

A 2004 óta folyó feltárások során már negyvenezer lelet került elő Isztambulban, a Marmaray alagút építési területének környékéről

A Boszporusz-szoros alatt húzódó Marmaray alagút Isztambul európai és ázsiai oldalát köti össze. Hossza 13,7 kilométer lesz, melynek egy közel másfél kilométeres szakasza 55 méterrel a tengervíz és 5 méterrel a meder alatt halad.

Cikk forrása: MTI
Fotók forrása: archaeologynewsnetwork.blogspot.hu

-W-