Törökország hírek

Több együttműködést tervez török és magyar

Több együttműködést tervez török és magyar
Tartósan magas volt az elmúlt néhány évben a török gazdaság fejlődése – Magyarország számára ezért fontos az országgal egy kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolat fenntartása. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban fogadta Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettest.
Támogatja a két ország közötti gazdasági kapcsolat fejlesztését mindkét kormány – derült ki, miután találkozott egymással 2016. szeptemberében Varga Mihály magyar nemzetgazdasági miniszter és Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes.

Varga Mihály elmondta, hogy ezt a kiegyensúlyozott együttműködést két megállapodás is segíti majd, az egyik a beruházások kölcsönös ösztönzése és megóvása, a másik pedig a kettős adóztatás elkerülése, melyekről megállapodást is kötött a két fél.

Magyarország egyik legkiemelkedőbb kereskedelmi partnere a balkáni térségben Törökország – 2013-ban, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnökkel találkozott, kitűztek egy középtávú célt, melynek értelmében hazánk éves kereskedelmi forgalma el kell hogy érje az 5 milliárd forintot.
 
Isztambul látképe - Fejlődnek a török-magyar kapcsolatok
Isztambul látképe - Fejlődnek a török-magyar kapcsolatok
 

Varga Mihály erre emlékeztetve hozzátette, hogy jelenleg 3 milliárd forint körüli a szint, azaz a fejlődés folytatódhat. Elmondta azt is: az együttműködés lehetőségeiben is vannak még ki nem aknázott területek. Ezek közül is első helyen említendő a mezőgazdaság és az élőállat-szállítás.

Az energetika terén a biomassza-előállítást, villamosipari beruházásokat és nukleáris termelési területen szerzett tapasztalataink átadását emelte ki a nemzetgazdasági miniszter. Együttműködnének a szennyvíz-elvezetési, víztisztítási- és árvízvédelmi ágazatban is. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság stabilitása vonzó a tőke szempontjából, napjainkban 600 török cég üzemel hazánkban, de magyar cégek is megvetették már a lábukat a török tájon.

E vállalatok többsége főként az informatikai beruházásokban érdekelt, a török tej- és nyomdaipari fejlesztésekben és szennyvíztisztítási programban is van azonban szerepük.

Törökország figyeli a magyar befektetéseket, igyekeznek támogatni azokat üzleti környezettel és kedvezményekkel is.

Varga Mihály elmondta, a török miniszterelnök-helyettessel beszéltek a turisztikai együttműködés lehetőségeiről is – melyben a bővülő légi kapcsolatok nagy szerepet kapnak majd, de terveznek török szállodaipari fejlesztéseket is, a hazai turizmus fellendítése érdekében.

Miután kész lesz a budapesti Gül Baba-türbe felújítása, a Király fürdő is megújulna egy következő közös projekt keretében – írta sajtóközleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

B.A.